zondag 9 juni 2013

Gronings land en luchten vanaf het water

Vrijdag: koud, een stevige wind, dikke wolken en ook nog regenbuien voorspeld. Wij hadden een afspraak om met familie op hun schouw te gaan varen over de Groningse vaarten en maren.
En wat hebben we geboft, want het zou de hele dag droog blijven en regelmatig brak de zon door de wolken om het land en ons op te warmen. Mooi licht en prachtige luchten leverde dat op.





Bij Saaksum was het begin en eind van onze tocht, die over het Reitdiep naar Zoutkamp ging, over de Hoornse Vaart en de Kromme Raken, langs gemalen en verre molens, kleine dorpjes en boerderijen, door sluizen en onder bruggen door, waar hoogte en breedte soms net toereikend waren voor een onbelemmerde doorvaart. Buizerds, achternagezeten door meeuwen (weer eens iets anders dan kraaien), maar ook meermalen bruine kiekendieven hebben we gezien en natuurlijk andere (water)vogels, maar vanaf het water is dat toch weer een heel andere belevenis dan op het land. Soms wat lastig foto's nemen, want al varend en dan met zo'n wind had ik natuurlijk niet echt een onbeweeglijke uitgangspositie. Verder was het gewoon een kwestie van genieten!

Reitdiep


Sluis Lammerburen



Boegwater, de camera wordt nat! Even verderop een kiekendief met nestmateriaal in de klauwen.





Zoutkamp in zicht. En toe we dichterbij kwamen, brak de zon door de wolken en lichtten Noorse kleuren aan de wal vrolijk op.





Louwesvonder, hoe hoog is die?


Zuidema's Klap, een mooie monumentale ophaalbrug over het Hunsingokanaal, grotendeels nog in de originele staat (1879). Klap is het Groningse woord voor zo'n soort ophaalbrug, zo leerden we van onze schipper. En onder de Dijkstil door - niet Dijk-stil, maar Dijks-til: til betekent brug.




We passeerden het arbeidershuisje, ooit in 1880 door een arbeider gekocht en tot 1959 bewoond gebleven, in de 90'er jaren gerestaureerd en tot piepklein museumpje omgetoverd. Toen we een paar jaar geleden met onze nicht en haar man Verhildesum bezochten, hebben we ook een kijkje genomen in dit huisje. De deur is open en je kunt zo naar binnen lopen. Je stapt zo een eeuw terug in de tijd.






Eenrum, een zonnebaan laat zich precies op die witte gevel vangen.

Gemaal Abelstok

Schouwerzijlstersluis/brug

En terug op het Reitdiep. Zowel op de Kromme Raken als hier zagen we veel oeverlopers die opvlogen van de oeverrand wanneer we naderden. Ik heb daarvan geen goede foto's kunnen maken. Waar het om gaat is dat onze gastheer de ontwerper en warm pleitbezorger is van oeverwanden zoals hier in het Reitdiep zijn gerealiseerd. In plaats van hoge beschoeiïngen ligt hier een flinke wal van grote stenen, die in de loop van de tijd (dat vraagt wat geduld) met een natuurlijke begroeiïng van riet, grassen en kruiden een nieuwe biotoop vormt voor allerlei vogels en andere dieren. Bovendien liggen achter de hoge rand nog een overloopgeul en her en der wat waterplassen, die voor vogels aantrekkelijke fourageerplaatsen vormen.


Bruine Kiekendief langs het Reitdiep
Een prima en heel gezellig etentje in de Roodehaan was een uitstekende afsluiter van een heerlijke dag op de Groningse wateren. Met dank aan onze gastvrouw en -heer!

Geen opmerkingen: